Διόρθωση τμ στα τιμολόγια της Δ.Ε.Η.
11/05/2020

Στις 30/06/2020 εκπνέει η προθεσμία για την διόρθωση των τετραγωνικών μέτρων , που αφορούν στο εκάστοτε ακίνητο , και αναγράφονται στο λογαριασμό της Δ.Ε.Η. για τον υπολογισμό των δημοτικών τελών και τα ερωτήματα που έχουν προκύψει είναι αρκετά . Εμείς συλλέξαμε κάποια από τα βασικά και σας τα παραθέτουμε παρακάτω .

  1. Ποιους αφορά η διόρθωση των τετραγωνικών μέτρων;

Κάθε ιδιοκτήτη ακίνητου ο οποίος για οποιοδήποτε λόγο έχει παρατηρήσει διαφορά στα τετραγωνικά μέτρα που αναγράφονται στο Ε9 και σε αυτά που αναγράφονται στο λογαριασμό της Δ.Ε.Η.

2. Από που μπορεί να προκύπτει αυτή η διαφορά ;

Οι λόγοι σίγουρα κατά περίπτωση διαφέρουν , όμως κάποιοι βασικοί λόγοι είναι η νομιμοποίηση επιπλέον τετραγωνικών με βάση του νόμους που κατά καιρούς υπάρχουν για τακτοποίηση των αυθαίρετων , ότι πολλές παροχές είναι παλιές και με την πάροδο των χρόνων έχουν επέλθει αλλαγές στο ακίνητο ή απλά κάποιο ανθρώπινο λάθος καθώς σε παλαιότερα έτη δεν δινόταν τόσο σημασία σε τέτοια θέματα . Όποια όμως και να είναι η αιτία καλό θα ήταν να γίνει κάποιος έλεγχος και να τακτοποιηθούν οποιαδήποτε λάθη .

3. Ποιες περιοχές αφορά ;

Οι διορθώσεις αφορούν όλα ανεξαιρέτως τα ακίνητα , σε όλη την Ελλάδα και χωρίς διάκριση στο αν βρίσκονται σε εντός ή εκτός σχεδίου περιοχές . Εξαιρούνται μόνο τα αγροτεμάχια και τα οικόπεδα που δεν ηλεκτροδοτούνται καθώς και ακίνητα που δεν ηλεκτροδοτούνται και όχι σε αυτά που έχει γίνει διακοπή κατ’ απαίτηση του ιδιοκτήτη .

4. Είναι υποχρεωτική η διόρθωση αυτή ; Υπάρχουν κυρώσεις αν δεν διορθωθούν ;

Σε καμία περίπτωση η εν λόγω διορθώσεις δεν είναι υποχρεωτικές , όμως σύμφωνα με πληροφορίες που είχε το γραφείο μας από το ΥΠΕΧΩΔΕ , οι διαδικασίες αυτές δρομολογούνται προκειμένου μετά από κάποιο χρονικό διάστημα να αποκτήσουν όλα τα ακίνητα την ”ταυτότητα ακινήτου” , ένα έγγραφο το οποίο θα συνοδεύει το ακίνητο από την ανέγερσή του και σε οποιαδήποτε δικαιοπραξία το αφορά . Για την έκδοση αυτής της ταυτότητας θα συγκρίνονται οι πληροφορίες , για το εκάστοτε ακίνητο , που αναγράφονται στο Ε9 , στις δηλώσεις κτηματολογίου και στη ΔΕΗ και σε περίπτωση διαφοράς θα καλείται ο ιδιοκτήτης να προβεί τότε σε διορθώσεις , με άγνωστες μέχρι σήμερα κυρώσεις .

Ελπίζουμε να σας κατατοπίσαμε και θα χαρούμε να σας εξυπηρετήσουμε ή να απαντήσουμε σε οποιαδήποτε απορία σας , καθώς το γραφείο μας διαθέτει μεγάλη εμπειρία στην διαχείριση και δήλωση ακινήτων , προκειμένου να αποφευχθούν οι δυσάρεστες εκπλήξεις στο μέλλον .