Αγρότης κανονικού ή ειδικού καθεστώτος Φ.Π.Α. ή μήπως αφανής αγρότης;
03/06/2020

Σίγουρα διαβάζοντας τον τίτλο του άρθρου πολλοί θα αναρωτηθείτε ότι από τη στιγμή που δεν ζω στην περιφέρεια και είμαι μισθωτός ή συνταξιούχος ή ακόμα και άνεργος μπορώ να υπάγομαι σε μια από τις παραπάνω κατηγορίες ; Η απάντηση είναι ναι αλλά ας αρχίσουμε πρώτα με το τι σημαίνουν οι παραπάνω ορισμοί .

Α) Αγρότης κανονικού καθεστώτος ΦΠΑ : όπως φανερώνει και η περιγραφή του κανονικού , πρόκειται για τους κατ ‘ επάγγελμα αγρότες , οι οποίοι υποχρεούνται σε τήρηση λογιστικών βιβλίων και φορολογούνται για τα εισοδήματα που αποκτούν από αυτό με την κλίμακα των ελευθέρων επαγγελματιών μειωμένο όμως σε ποσοστό 22% .

Β) Αγρότης ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ : Σε αυτή τη κατηγορία ανήκουν αρκετοί φορολογούμενοι , οι οποίοι όμως , κυρίως κατά τα πρώτα έτη που υποχρεούνταν σε υποβολή δήλωσης από επιχειρηματική δραστηριότητα δεν γνώριζαν ότι στο μητρώο των ΔΟΥ φαίνονται οιονεί επιχειρηματίες ακόμα και αν ήταν μισθωτοί ή συνταξιούχοι .

Η προϋπόθεση για να ενταχθεί κάποιος σε αυτή την κατηγορία ήταν να λαμβάνει βασική αγροτική επιδότηση από τον ΟΠΕΚΕΠΕ έως 5000 ΕΥΡΏ (την οποία μπορεί να την είχε κληρονομήσει και από κάποιον παππού ή γιαγιά ) . Όταν λοιπόν άρχισε ένας πιο συντονισμένος έλεγχος σχετικά με αυτούς που λαμβάνουν επιδοτήσεις , οι αγροτικοί συνεταιρισμοί προκειμένου να μη χάσουν οι δικαιούχοι την επιδότηση αυτή , μεθόδευσαν την έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας στις εκάστοτε ΔΟΥ με αντικείμενο την παραπάνω περιγραφή . Απόρροια αυτού ήταν να προκύπτουν μέχρι και σήμερα κάποιες δηλωτικές υποχρεώσεις από τον υπόχρεο τις οποίες πολλές φορές δεν γνώριζε και βρισκόταν προ δυσάρεστων εκπλήξεων .

Οι υποχρεώσεις αυτές είναι : 1) υποβολή δήλωσης από επιχειρηματική δραστηριότητα με την ανάλογη φορολογία βέβαια , δηλαδή ως ελεύθερο επαγγελματία , 2) υποβολή συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών – προμηθευτών και 3) καταβολή εισφορών ΕΛΓΑ . Βασική διαφορά με την παραπάνω κατηγορία είναι ότι δεν είναι υπόχρεοι σε τήρηση βιβλίων και στοιχείων .

ΠΡΟΣΟΧΗ!!! Σε περίπτωση που σε κάποιο έτος η επιδότηση ξεπεράσει τα 5000 ευρώ ο δικαιούχος μεταπηδά στην πρώτη κατηγορία και μέσα σε συγκεκριμένες ημερομηνίες πρέπει να κάνει την αλλαγή εμπρόθεσμα στη ΔΟΥ .

Γ) Αφανείς αγρότες : Για αυτήν την κατηγορία ισχύουν ότι και στην δεύτερη με την διαφορά ότι δεν έχει γίνει έναρξη στη ΔΟΥ . Αποτέλεσμα αυτού είναι ο αφανής αγρότης να έχει λιγότερες δηλωτικές υποχρεώσεις χωρίς όμως να μπορεί να απαλλαγεί από αυτές .

Αν μετά από αυτό το άρθρο πιστεύετε ότι μπορεί να ανήκετε σε κάποια από τις παραπάνω κατηγορίες , μπορείτε να συμβουλευθείτε το γραφείο μας , το οποίο με την πείρα που διαθέτει , θα σας καθοδηγήσει στην καταλληλότερη λύση για το φορολογικό σας προφίλ .